Koláč s karamelem a čokoládou

Budete potřebovat


Na čokoládový krém:
Na karamel:


Postup:

1. Mouku prosejeme na vál, přidáme pokrájený tuk, cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a rychle vše zpracujeme. Těsto zabalíme a dáme na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2. Těsto rozválíme na kulatý plát, přeneseme do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů i na dno. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut dorůžova. Necháme trochu vychladnout na mřížce.

3. V kastrůlku rozpustíme cukr a umícháme zlatý karamel. Vlijeme smetanu, přidáme máslo, dobře rozmícháme a vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. Nakonec přidáme maizenu rozmíchanou s trochou vody a minutu vaříme do zhoustnutí. Horký krém vlijeme na těsto a necháme ztuhnout a vychladnout.
4. Rozlámanou čokoládu a máslo necháme ve vodní lázni rozpustit. Ve šlehači ušleháme vychladlou čokoládu s cukrem a zakysanou smetanou. Na ztuhlou karamelovou náplň rozetřeme čokoládový krém, necháme chvíli ztuhnout v chladničce a podáváme krájené na jednotlivé porce.