Postup:
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastíme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
Troubu předehřejeme na 160°C.
Čokoládu nalámeme do kastrůlku na kousky, přidáme na kousky nakrájené máslo
a přilijeme kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody.
Opatrně prohříváme a mícháme do úplného rozpuštění (nezahříváme příliš).
V míse promícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sodu tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky.
Ve větší misce smícháme vejce a podmáslí.
Do vaječné hmoty postupně přidáváme sypkou a čokoládovou směs.
Umícháme hladkou polotekutou hmotu. Vylijeme do připravené formy a pečeme.
Po upečení necháme korpus vychladnout (trochu poklesne), vyklopíme na podložku a sejmeme formu.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 3 díly.
Čokoládu na polevu rozlámeme na kousky a dáme do misky. V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelijeme přes
čokoládu a vymícháme dohladka.
Trochou polevy spojíme díly korpusu, zbytkem polevy přelijeme dort a po stranách polevu uhladíme širokým nožem.
Ozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku
čokolády škrabkou na zeleninu nebo na sýr.