Čokoládový sen

Budete potřebovat

Suroviny na těsto:
poleva:


Postup:

Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastíme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 160°C.

Čokoládu nalámeme do kastrůlku na kousky, přidáme na kousky nakrájené máslo a přilijeme kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Opatrně prohříváme a mícháme do úplného rozpuštění (nezahříváme příliš).

V míse promícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sodu tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. Ve větší misce smícháme vejce a podmáslí. Do vaječné hmoty postupně přidáváme sypkou a čokoládovou směs. Umícháme hladkou polotekutou hmotu. Vylijeme do připravené formy a pečeme.

Po upečení necháme korpus vychladnout (trochu poklesne), vyklopíme na podložku a sejmeme formu. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 3 díly. Čokoládu na polevu rozlámeme na kousky a dáme do misky. V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelijeme přes čokoládu a vymícháme dohladka.
Trochou polevy spojíme díly korpusu, zbytkem polevy přelijeme dort a po stranách polevu uhladíme širokým nožem. Ozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu nebo na sýr.