Karamelový řez

Budete potřebovat

Na korpus:
Na povrch:
Na krém:


Postup:

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moučkovým cukrem a šlehejte je tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Během šlehání přidávejte po lžících teplou vodu.

K vyšlehaným žloutkům přidejte mouku a promíchejte, aby se ingredience spojily v husté těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh (fígl pro opravdu tuhý sníh najdete ve článku Stop kuchyňským nehodám!) a opatrně vmíchejte do těsta, aby zůstalo provzdušněné.

Vyšší pekáček nebo menší plech vyložte pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozetřete. Dejte péct do trouby při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte vychladnout. Když je korpus studený, pokapejte povrch trochou rumu – rum můžete naředit s vodou 1 : 1. Povrch pomažte kyselejším džemem.

V kastrůlku zahřejte 2/3 mléka a ve zbylém množství rozmíchejte pudinkový prášek. Za stálého míchání metlou vlijte rozpuštěný puding do horkého mléka. Důkladně promíchejte, aby vám nevznikly hrudky. Vařte asi jednu minutu, pak puding dejte stranou vychladit. Občas promíchejte, aby se na povrchu neudělal škraloup. Až vychladne, tak pomocí šlehače vmíchejte tučný tvaroh a karamelové salko. Podle potřeby doslaďte.

Do pudinku přidejte tvaroh a karamelové salko

Povrch korpusu potřený marmeládou poklaďte piškoty, které jste nechali chvilku namočené v rumu. Piškoty by ale neměly být úplně nasáklé. Jako poslední vrstvu namažte karamelový krém. Na ozdobu si připravte čokoládu. Použijte kvalitní hořkou s alespoň 70 % kakaa. Čtverečky čokolády rozehřejte a přidejte stoprocentní tuk (např. Omega). Promíchejte, aby se hmota spojila, a pomocí lžíce nebo zdobicího pytlíku vyšperkujte řezy podle fantazie. Nechte ztuhnout v ledničce nejlépe přes noc. Na talíři můžete zdobit zbylou čokoládou nebo třeba šlehačkou.