Na piškot šleháme vejce s 2 lžícemi horké vody ručním šlehačem na nejvyšší stupeň 1 minutu do pěny.
postupně přidáváme sůl a med, pak šleháme další 2 minuty.
Špaldu smícháme s práškem do pečiva a kakaem, polovinu dáme na vaječný krém a krátce na nejnižší stupeň
vmícháme. Obdobně zapracujeme i zbytek moučné kakaové směsi.
Na plech dáme papír na pečení a rozetřeme jej na těsto.
Pečeme po dobu asi 15 minut v elektrické troubě předehřáté na 200° C, horkovzdušné při teplotě cca 180° C
a v plynové troubě na stupni 3.
Po upečení vyklopíme korpus na utěrku posypanou cukrem, papír na pečení potřeme studenou vodou a opatrně
stáhneme.
Piškot necháme vychladnout, pak ho rozpůlíme. Obě poloviny těsta napustíme směsí mandlového likéru a kávy.
Na náplň rozmačkáme vidličkou tvaroh, přidáme žloutek, vanilkový cukr a javorový sirup a
vše ušleháme ručním šlehačem, nejprve na střední, pak na nejvyšší stupeň.
Polovinu náplně opatrně rozetřeme na korpus piškotového těsta a zakryjeme horní polovinou.
Navrch rozetřeme druhou polovinu náplně a posypeme hustě kakaem.
(Velmi ozdobně pečivo vypadá, pokud před posypáním kakaem přiložíme pruhy papíru nebo šablony.
Po posypání je opatrně sejmeme.)
Koláč necháme vychladnout, pak nakrájíme na kousky a podáváme.